علیرضا باغانی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بیدار بورس در خصوص وضعیت بازار بیان کرد: بازار سهام این روزها در برزخ قرار دارد و یک روز با نحوه تعامل ایران و اسرائیل، گارد منفی به خود میگیرد و روز بعد با نحوه تقابل اسرائیل با ما گارد مثبت میگیرد! و چون افق رویارویی ما با رژیم اسرائیل نامشخص است و یک چرخه نظامی که مشخص نیست به کجا ختم خواهد شد، از ابتدای امسال آغاز شده؛ پس بازار سرمایه ما به لحاظ ریسکهای سیستماتیک در بغرنجترین شرایط خاص خودش در طول تاریخ پس از جنگ تحمیلی (از سال ١٣٦٨ تا کنون) قرار دارد. به همین دلیل، بهرغم ارزندگی بالای بازار سهام، این بازار به جایگاه واقعی خود نرسیده است.
او در رابطه با تاثیر بسته حمایت از بازار سرمایه گفت: بستههای حمایت از بازار سرمایه که در طول ٣ سال گذشته ارائه شده، بستههای کارایی نبوده؛ چرا که در این ٣ سال جمعا حدود ١٥ همت نقدینگی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شده و این مبلغ ناچیز باعث شده بستههای حمایتی اثرگذاری لازم را نداشته باشند و حتی سیاست های نادرست باعث شده که بخشی از پول ناشرین در قالب تزریق به صندوقهای بازارگردانی از بین برود. حال آنکه تجربه سایر کشورها در موارد مشابه نشان میدهد دولتها، بستههای حمایتی جدی برای نجات بازار سرمایه پیاده میکنند. مثلا دولت آمریکا در بحران ٢٠٠٨، حدود ٧٠٠ میلیارد دلار به بازارهای مالی تزریق کرد و پس از یک سال، بیش از ٨٠٠ میلیارد دلار برداشت کرد. متاسفانه در کشور ما دولتها فقط شعار میدهند. در شرایط فعلی شاید حتی کاهش فاصله نرخ دلار نیمایی با بازار آزاد یا حذف قیمتگذاری دستوری نیز اثر جدی روی بورس نداشته باشد. دولت بعنوان بزرگترین بازیگر بازار سرمایه باید بازدهی سهام ٥٠ شرکت بزرگ بورسی را در قالب اوراق تبعی بیمهای با نرخ ٣٥ درصد تضمین کند تا این سیگنال به مردم داده شود که دولت، حامی بازار سرمایه است. اگرچه بازار سرمایه، بازار تضمین شدهای نیست؛ ولی معتقدم در شرایط عادی قرار نداریم و در وضعیت غیرعادی، دولت باید با تضامینی، اعتماد سرمایهگذاران را تقویت کند. مادامیکه بورس بعنوان ویترین اقتصادی کشور، قرمز است، نمیتوان انتظار جلب اعتماد سرمایهگذاران را داشت.
باغانی تصریح کرد: تا وقتی سیگنال اطمینانبخشی به بازار سرمایه مخابره نشود، هر مثبتی در بازار سهام ناپایدار است؛ مگر اینکه ریسکهای سیستماتیک کاهش یابد و مثلا خبر آتشبس در غزه اعلام گردد.
کارشناس بازار سرمایه در پایان در معرفی گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری اظهار کرد: با توجه به ریسکهای موجود، به سرمایهگذاران توصیه میکنم حدود ٣٥ درصد سبد سرمایهگذاریهای خود را به صندوقهای درآمدثابت و حدود ٣٥ درصد را به طلا و صندوقهای مبتنی بر طلا اختصاص دهند و مابقی پرتفوی به سهام تخصیص یابد.
نظر شما